השינוי מתחיל מבפנים!
לעיתים אדם חושב לעצמו, לו רק הייתי יכול לשנות תכונה אחת בי בוודאי הייתי שלם יותר, או אדם טוב יותר, יש תכונה אחת שתוקעת אותי ולו הייתי משנה אותה בוודאי הייתי מתקדם יותר בחיים או הייתי במקום בו אני מעדיף להיות.
לדוגמא:
לו הייתי פחות קפדן הייתי הורה נוח יותר
לו הייתי פחות פחדנית הייתי פותחת עסק עצמאי
לו לא הייתי רגיש כל כך הייתי נפגע פחות מאנשים.
לעיתים אנו מאוד רוצים לשנות תכונה שלילית שלנו אולם מתקשים לעשות זאת משום שתכונה זו מתקשרת אצלנו עם תכונות חיוביות מסוימות.
לדוגמא:
קפדנות מקושרת אצלנו עם שימת לב לפרטים
פחדנות מקושרת עם אחריות ואי לקיחת הימורים
רגישות מקושרת עם אכפתיות.
בספרו "אושר אפשרי"* ד"ר טל בן שחר התקשה להיפטר מתכונת הפרפקציוניזם שלו היות שהיא קושרה אצלו עם חריצות ודייקנות, והוא התקשה לוותר עליה למרות ההשלכות הכואבות שתכונה זו הביאה לחייו.
לכן הוא מציע להשתמש בתהליך התרה שתיארה החוקרת דינה ניר ויכול לעזור להביא שינוי עוצמתי באדם. ניר מציעה לקחת את התכונה המסוימת ולהתיר אותה לתת היבטים של אותה תכונה. לדוגמא: קפדנות היא שימת לב לפרטים, נוקשות, דייקנות.
ואז להחליט מה מתוך תכונות אלו הייתי רוצה לשנות. מה להשאיר וממה להיפטר. כאשר אתה שומר רק על ההיבט החיובי של תכונה מסוימת יותר קל לנסות להיפטר מההיבט השלילי שלה ובתהליך התרה זה ניתן לראות מהו ההיבט החיובי ומהו ההיבט השלילי של אותה תוכנה.
בניסיון להיפטר מתכונה מסוימת מציעה ניר לשאול את עצמך את השאלות הבאות:
מה משמעות תכונה זו בעיני?
מה אני מרוויח מהיותי כזה?
איזה מחיר אני משלם בגלל היותי כזה?
איזה מחיר משלמת הסביבה שלי מהיותי כזה?
תהליך זה של התרה מקל על תהליך של שינוי ומזכיר בגישתו את שיטת קייזן לשינוי שאומרת ששינוי גדול מתחיל בצעדים קטנים, כלומר אין צורך (וגם לא ממש אפשר) לשנות את אופיי אבל ניתן לפרוט תכונה דומיננטית ל"מיני תכונות" ולהיפטר מהשליליות שבהם.
*ד"ר טל בן שחר. "אושר אפשרי" הוצאת מטר, 2009